Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szótár

 

AEB - Automatikusan többféle expozíciójú felvételt készít sorozatban a témáról, a fényméréssel meghatározott megvilágítási értékből kiindulva. A felvételek száma és az exponálási idők eltérése beállítható.
AF-KERET - Az autofókusz keret a kereső közepén látható jelzés, ami azt a területet jelöli a képmezőn, ahol a rendszer az automata élességállítást végzi.
AF-RENDSZER - Az autofókusz rendszer magába foglalja a szuperérzékeny élességállítási mérőmodult, a fényképezőgép mikroprocesszorát, a teljesen elektronizált kapcsolatot az objektív és a fényképezőgép váza között, és az objektívbe integrált AF motort.
AI SERVO AF - AI Servo AF üzemmódban az élességállítás igyekszik a mozgó tárgyakat követni. A zárkioldás nem várakozik az automatikus élességállítás befejezésére.
APO - Egy adott pontról az objektíven keresztül érkező, különböző hullámhosszú fénysugarak a fényérzékeny felületen szétszóródnak. Ennek kivédésére speciális, alacsony színszórású lencséket alkalmaznak, elsősorban a teleobjektíveknél. Az ilyen tökéletes színvisszaadású objektíveket LD, ED ill. APO (= apokromatikus) jelzésekkel jelölik.
APS (Advanced Photo System) - 1996-ban bemutatott rendszer, melynél a hordozó filmrétegen mágnescsík található, amin rögzítik a felvételi- és laborinfomációkat. Előnyei a kisméretű kamerák és a variálható képformátumok.
ASZFÉRIKUS LENCSE - Üveglencse, mely javítja az objektív rajzolatát nagyobb rekesznyílásoknál. Felülete eltér a szabályos gömbalaktól.
AUTO PLAYBACK - Az adathordozón lévő képek folyamatos (automatikus) visszajátszása.
AUTO POWER - Beállítható, hogy a fényképezőgép kikapcsoljon-e magától, és ha igen, akkor mennyi idővel az utolsó művelet után.
AUTOFÓKUSZ - Automatikus élesreállítás, azaz a fényképezőgépnek az a tulajdonsága, hogy a leképezett képet egy érzékelő és vezérlő rendszer segítségével automatikusan élesre állítja.
AUTOMATA ÜZEMMÓD - A megvilágítási automatika egyik formája, amikor is a rekesznyílást és a megvilágítási időt is a fényképezőgép állítja be automatikusan. A vakut is a gép adja a felvételhez.
ÁLLVÁNY - Minden olyan esetben ajánlott használni, ha fennáll a berázkódás veszélye. Ez különösen vonatkozik a teleobjektívekkel készülő felvételekre.
BEÉPÍTETT VAKU - A gépbe épített vaku vezérlése automatikus, és a nem túl távoli és nem túl közeli témák megvilágítására alkalmas. A túl távoli témáknál nem elegendő a fényereje a megfelelő megvilágításhoz, a túl közeli témáknál az objektív leárnyékolhatja a vaku villanófényét. Kulcsszámuk általában 11-14.
BERÁZÁS - Exponálás közben a fényképezőgép bemozdul, és a kép életlen, elmosódott lesz. Rövidebb megvilágítási idővel vagy állvány használatával küszöbölhető ki.
BLENDE - Fényrekesz. Az objektíven található változtatható méretű nyílás, ami meghatározza az objektíven időegység alatt áthaladó és a fényérzékeny felületet megvilágító fénysugarak mennyiségét.
BOTÁLLVÁNY (egylábú állvány) - Könnyű és praktikus állvány, nem rögzített helyről történő fotózáshoz. Az így kitámasztott fényképezőgép hosszabb ideig tartható meg berázkódás nélkül, mint kézből.
CCD - A digitális fényképezőgép lényege, hogy a fény az objektíven keresztül nem fényérzékeny filmre, hanem egy CCD-nek nevezett fényérzékeny felületre kerül. A CCD és az ehhez kapcsolódó technika érzékelik a fény erősségét, színezetét, azokat elektromos jelekké alakítják, ebből pedig a számítógép számára értelmezhető képet hoznak létre, ill. tárolnak el a memóriában.
CMOS - A digitális fényképezőgép lényege, hogy a fény az objektíven keresztül nem fényérzékeny filmre, hanem egy CMOS-nek nevezett fényérzékeny felületre kerül. A CMOS és az ehhez kapcsolódó technika érzékelik a fény erősségét, színezetét, azokat elektromos jelekké alakítják, ebből pedig a számítógép számára értelmezhető képet hoznak létre, ill. tárolnak el a memóriában. A Canon EOS-rendszer CMOS érzékelővel dolgozik.
COMPACT FLASH (CF) - Kisméretű, 3 mm (Type I) ill. 5 mm vastagságú (Type II), adathordozó kártyák digitális fényképezőgépekben, melyeket különböző kapacitással gyártanak, több GB-ig terjedően.
CUSTOM WB - Egy már elkészült kép színeinek átlagát tekinti a fehéregyensúly alapjának. Legcélszerűbb ehhez egy fehér vagy szürke felületet fényképezni.
DERÍTŐ VAKUZÁS - A vakut nappali fénynél arra használjuk, hogy a téma árnyékos részletei is megfelelő világítást kapjanak, és megfelelő részletgazdagságban jelenjenek meg a felvételen.
DIAPORÁMA VETÍTÉS - Diaporáma vetítés alkalmával általában két vagy több diavetítővel egyetlen vászonra vetítik a képeket, amelyeket az úgynevezett úsztatásos technikával egymásra montíroznak. A diaporáma egyik nagy előnye a hagyományos diasorozat vetítésével szemben, hogy ez a technika kiküszöböli a képváltáskor fellépő vetítővászon-elsötétülést, ami a képsorozat megértését mindig zavarja. Ehelyett az egyik kép fokozatosan elhalványodik, miközben a következő kép fokozatosan világosodik ki. Az egymás utáni képek többféle módon is egymáshoz illeszthetőek, például áttűnéssel, bevetítéssel, bevillanással, villogtatással vagy lassú váltással. Attól függően, hogy a fentiek közül melyik technikát alkalmazzák, különböző képmontázsok jönnek létre. A diaporáma azonban nem csupán képek vetítését jelenti, hiszen a vetítés alatt zene vagy szöveg - vagy akár a kettő kombinációja - is segíti a nézőt a látvány megértésében.
DIGITÁLIS ZOOM - A digitális zoom használatakor a rendszer a lehetséges pixelszámnak csak egy részét használja. Azonos gyújtótávolság mellett "kevesebbet látunk" a témából, ami kép hatásában megfelel egy hosszabb gyújtótávolságú objektívének. Az erősebben kinagyított motívum felbontása gyengébb lesz a szokásosnál.
DIGITÁLIS FOTÓLABOR - Digitális adathordozóról szabványos fotóeljárással fényképnagyításokat készítő berendezés.
DSLR - digitális tükörreflexes fényképezőgép.
ED - Egy adott pontról az objektíven keresztül érkező, különböző hullámhosszú fénysugarak a fényérzékeny felületen szétszóródnak. Ennek kivédésére speciális, alacsony színszórású lencséket alkalmaznak, elsősorban a teleobjektíveknél. Az ilyen tökéletes színvisszaadású objektíveket LD, ED ill. APO jelzésekkel jelölik.
EGYLÁBÚ ÁLLVÁNY (botállvány)  - Könnyű és praktikus állvány, nem rögzített helyről történő fotózáshoz. Az így kitámasztott fényképezőgép hosszabb ideig tartható meg berázkódás nélkül, mint kézből.
ELLENFÉNY - A fényképezés tárgya mögött lévő fényforrásból eredő világítás.
ELŐTÉTLENCSE - A makró előtétlencse az szűrőmenetre helyezhető, és hatására csökken az objektív legkisebb távolsága, azaz a fotós közelebb kerülhet a témához, ami nagyobb leképezést eredményez. Elviekben az objektív fényerejét nem csökkenti, de hátránya az optikai teljesítmény romlása.
EXPOZÍCIÓ - A felvétel készítésekor a fényérzékeny felületet érő fénymennyiségre utaló kifejezés, melynek mértékét expozíciós adatokkal jellemezhetünk. Ilyenek a megvilágító fény erőssége, a rekesznyílás, az expozíciós idő, a fényérték.
EXPOZÍCIÓKORREKCIÓ - A fényképezőgép által mért adatok alapján automatikusan beállított rekesz és expozíciós idő manuális utána állítása.
EXPOZÍCIÓVEZÉRLÉS - A tükörreflexes gépeknél különböző expozíciós programok segítik a helyes expozíciót. A fotós a téma jellegétől függően választhat közülük, és a gép automatikusan beállítja a téma szempontjából ideális záridő-rekesz kombinációt.
EXTENDER konverter - A gépváz és az objektív közé helyezett optikai eszköz, mely megnöveli a teleobjektívek gyújtótávolságát. Két fő változata van: 1.4x, ami főleg zoom-objektívekre ajánlott és 2x, ami a nagyobb fix gyújtótávolságúakra. Mivel csak minőségi objektívekhez ajánlják, az egyszerűbbekkel nem vagy csak kompromisszumok árán kompatibilisek.
FÉLSZŰRŐK (átmeneti vagy graduált szűrők) - A szűrőnek csak az egyik fele színezett, ami fokozatosan megy át teljesen színtelenbe. Elsősorban a felhők és az égbolt színei tehetők szebbé, drámaibbá velük.
FÉNYERŐ - Az objektív legnagyobb rekesznyílása, ami a frontlencse mellett vagy a foglalaton szereplő adat. Általában a fókusztávolság adata is mellette áll, pl. 2,8/135.
FÉNYÉRZÉKENYSÉG - A fotónyersanyagok és a fényérzékelő rendszerek jellemző adata, ami arról szolgáltat információt, hogy mennyi fény szükséges az optimális expozícióhoz. Mértékegysége az ISO-fok.
FEHÉREGYENSÚLY - A színes fényképen ideális esetben a téma eredeti színei jelennek meg, azaz színhelyes a kapott kép. Ehhez szükség van a képrögzítő rendszer színérzékenységének és a megvilágító fény színösszetételének összehangolására, azaz megfelelő fehéregyensúly  beállítására.
FELBONTÁS - A digitális gépeknél a valós felvétel pixelszámával jellemzik a felbontást.
FIZIKAI KÉPMÉRET - A nyomtatott vagy a monitoron megjelenő kép hosszmértékegységekkel kifejezhető valódi mérete.
FIX FÓKUSZ - Olyan objektív, amelynél az élesség fixen be van állítva egy közepes távolságra. Akkor lehet alkalmazni, ha az objektívnek nagy a mélységélessége.
FÓKUSZ - Így nevezik az élességállítás távolságát, ill. az objektív gyújtótávolságát, bár ez nem korrekt szakkifejezés.
FÓKUSZPONT - Egy elméleti pont, ahol a gyűjtőlencsén áthaladó, a végtelenből érkező párhuzamos fénysugarak összefutnak. Ideális lencse esetén a lencse felezősíkja és a fókuszpont távolsága a fókusztávolság.
FÓKUSZRÖGZÍTÉS - Megakadályozza, hogy az autofókusz megváltoztassa a már beállított élességet a fényképezőgép elfordítása következtében.
FÓKUSZTÁVOLSÁG - A végtelenre állított élességű objektív fókuszpontjának és az ún. második vagy filmoldali fősíkjának távolsága. A fényképezőgépeken a fókusztávolságra helyezik a filmet, az érzékelőt, az objektíveket fókusztávolságuk alapján jelölik meg és csoportosítják. A zoomobjektívek fókusztávolsága a beállításától függően változtatható, természetesen a konstrukciós határok között
FÓKUSZTÉNYEZŐ - A cserélhető objektíves digitális gépeknél az a szám, amivel az objektív gyárilag megadott értékeit fel kell szoroznunk. A Canon EOS 450D fókusztényezője pl. 1,6, azaz egy 100mm-es objektív, ezeken a gépeken 160 mm-nek felel meg.
GÉPÁLLÁS - A téma és a fényképezőgép egymáshoz viszonyított helyzete.
HALSZEMOBJEKTÍV - Speciális nagylátószögű objektív, ami 180 fokos vagy annál nagyobb látószöggel bír. Erős hordóalakú torzítása a képalkotás hatásos eszköze lehet.
HOSSZÚ IDŐSZINKRON - Rosszabb fényviszonyoknál célszerű vakut használni az előtér megvilágítására, és hosszabb megvilágítási időt választani, hogy a háttér is megfelelően legyen exponálva.
IDŐAUTOMATIKA - A megvilágítási automatika egyik formája, amikor is a rekeszérték manuálisan kerül beállításra, amihez a fényképezőgép automatikusan választja ki és állítja be a megvilágítás idejét.
IS (image stabilizer, IS) - Az objektívbe, vagy a gépvázba épített olyan mozgó optikai elem, ami kisebb berázkódás esetén elmozdul, és biztosítja, hogy éles felvételt készíthessünk hosszabb expozíciós idő esetén is. Stabil állványon ne használjuk.
ISO-ÉRTÉK - A film fényérzékenységét jelölő adat.
KÉP/S - A filmtovábbító motor sebességét jellemző adat. Sorozatfelvételnél maximálisan ennyi felvételt tudunk készíteni egy másodperc alatt.
KERESŐ - Az SLR fényképezőgép keresőjében látott kép gyakorlatilag azonos a rögzítésre kerülő felvétellel, és megmutatja a kép mélységélességének alakulását is.
KIÉRTÉKELŐ FÉNYMÉRÉS - A különböző helyeken mért fényértékek alapján számítja ki a fényképezőgép a megvilágítási értékeket (idő és rekesz), ahol is az egyes pontokon mért értékeket nagyságuk és fontosságuk alapján vesz figyelembe.
KISFORMÁTUMÚ GÉPEK - 24x36 mm-es képkockákból álló rollfilmre fényképező gépek.
KOMPAKT GÉPEK - Egyszerűen kezelhető, kevés beállítási lehetőséggel rendelkező fényképezőgépek.
KOMPOZÍCIÓ - A képelemek kapcsolata vagy egymásra hatása, valamint az, hogy mit és hogyan foglalunk a képbe.
KONTRASZT - Az erősen megvilágított és az árnyékban lévő részletek fényviszonyainak aránya. Az erős kontraszt nehezebb feladat elé állítja a felvétel készítőjét.
KÖRVAKU - Az objektívet körbefogó, speciális felépítésű vaku, közeli témák megfelelő megvilágítására.
KÖZÉPFORMÁTUMÚ GÉPEK – 6x4,5 cm, 6x6 cm, 6x7 cm, 6x8 cm vagy 6x9 cm-es képkockákból álló rollfilmre fényképező gépek, amikről a nagyobb filmméret miatt jóval nagyobb nagyítások készíthetők jó minőségben.
KÖZÉPRE SÚLYOZOTT FÉNYMÉRÉS - Ez a legelterjedtebb fénymérési mód, a gép ilyenkor csak a képmező középső részén méri a fényt, a többi rész egyáltalán nem, vagy csak kevéssé befolyásolja az expozíciót.
KÖZGYŰRŰK - Az objektív és a gépváz közé illesztve csökkentik a legkisebb tématávolságot. Az előtétlencséknél drágábbak, csökkentik a fényerőt, de torzításmentes képet adnak.
KROMATIKUS ABERRÁCIÓ - Egy adott pontról az objektíven keresztül érkező, különböző hullámhosszú fénysugarak a fényérzékeny felületen szétszóródnak. Ennek kivédésére speciális, alacsony színszórású lencséket alkalmaznak, elsősorban a teleobjektíveknél. Az ilyen tökéletes színvisszaadású objektíveket LD, ED ill. APO jelzésekkel jelölik.
KULCSSZÁM - A vakuk fényerejére jellemző mérőszám, melynek értéke a felvételi távolság (méterben) és az ahhoz tartozó rekesznyílás szorzatával egyenlő. Ha a kulcsszám 32, akkor 4 méteres tárgytávolságnál a szükséges blendenyílás f8
KÜLSŐ VAKU - Fényképezőgépre csatlakoztatható, nagyobb teljesítményű vaku, melynek fényérzékelője méri a tárgyról visszaverődő fényt és eszerint szabályozza a vaku villanást. Kulcsszáma általában 28-55 között van.
LCD KIJELZŐ - Folyadékkristályos kijelző, ami a fényképezőgép beállításait mutatja.
LD - Egy adott pontról az objektíven keresztül érkező, különböző hullámhosszú fénysugarak a fényérzékeny felületen szétszóródnak. Ennek kivédésére speciális, alacsony színszórású lencséket alkalmaznak, elsősorban a teleobjektíveknél. Az ilyen tökéletes színvisszaadású objektíveket LD, ED ill. APO jelzésekkel jelölik.
MAKROOBJEKTÍVEK - Közelképek készítésére kialakított objektívek, amik lehetővé teszik a nagyon közeli távolságra történő élesre állítást.
MANUÁLIS FÓKUSZ - Olyan objektív, melynél az élességet kézzel kell illetve lehet beállítani.
MÁSODIK REDŐNY SZINKRON - A zárszerkezet két redőnyből áll, amik közül az első az exponálás kezdetén, a második a végén működik. Természetesebbnek tűnő fénycsíkok látszanak a felvételen, ha a második redőny indulása előtti pillanatban villan a vaku, és viszonylag hosszú megvilágítási időt választunk.
MÁTRIX FÉNYMÉRÉS - Gyors, jó eredményt biztosító, korszerű fénymérési mód, mely során a képfelületet mérőmezőkre osztják, és ezek alapján számítja ki a gép az egész kép szempontjából ideális expozíciót.
MELEG SZÍNSZŰRŐ - barátságosabbá, melegebbé teszik a napsütésben készült tájképeket. Minél erősebb napsütésben fotózunk, annál erősebb meleg színszűrőt érdemes használni.
MÉLYSÉGÉLESSÉG - A felvételen élesen leképezett képelemek térbeli kiterjedése, azaz a tématávolság-tartomány, amelyen belül a kép elfogadhatóan éles.
MILC - Mirrorless Interchangeable Lens Camera, tükör nélküli cserélhető objektíves fényképezőgép.
MŰSZAKI FÉNYKÉPEZŐGÉPEK - 9x12 cm-es síkfilmre dolgozó fényképezőgépek, melyek elsősorban a műtermi és műszaki felvételeknél alkalmazhatók jól.
NAGYLÁTÓSZÖGŰ OBJEKTÍVEK - A tárgyak viszonylagos méretét csökkentő objektívek. A látószög nagyobb, mint a normál objektívek esetében, így a képbe több tartalmat foglalhatunk bele. Különösen szűk helyeken, ill. tájképek fotózásánál tesznek jó szolgálatot.
NORMÁL OBJEKTÍVEK - Olyan objektívek, melyek látószöge gyakorlatilag azonos az emberi szem látószögével. Ez 35 mm-es kisfilmnél kb. 50 mm-es gyújtótávolságot jelent.
OBJEKTÍV - A tárgyról valódi képet rajzoló optikai rendszer, mely több optikai lencséből épül fel. Egyes objektívekben tükrök is találhatók.
ONE SHOT AF - A programok közül (EOS) a legalapvetőbb. Az exponálás nem lehetséges addig, amíg az élesre állítás be nem fejeződött. Ha a kioldógombot félig lenyomva tartjuk, az élesség "befagy" az aktuális fókusztávolságra, s a kamera mozgatásakor sem állítódik el.
OPTIKAI KÉPSTABILIZÁTOR - Egyes objektívek és gépvázak része, ami segítségével korrigálható a fényképezőgép kismértékű megrezdüléséből adódó bemozdulásos életlenség. Használata különösen a hosszú gyújtótávolságú objektíveknél előnyös, illetve hosszú megvilágítási idő esetén.
OPTIKAI ZOOM - Az objektívek gyújtótávolságának változtatása elmozduló lencsetag segítségével, ami változtatja az érzékelőfelületre kirajzolt kép nagyságát.
PARALLIXIS-HIBA - Ha a keresőben nem az objektíven keresztül érzékelt képet látjuk (tükörreflexes gépek), hanem ún. "átnézeti keresője" van a fényképezőgépünknek, némiképp mást látunk, mint amit majd az exponálás rögzíteni fog. Ez a kis eltérés különösen a közeli felvételeknél jelenthet gondot - lemaradhatnak részletek, vagy oda nem illő elemek kerülnek a képre.
PERSPEKTÍVA - A sík felületű képen látható olyan információ, amely a téma térbeli kiterjedésére utal. A perspektívahatás erősségétől függ, hogy milyen mélységűnek érzékeli a szemlélő az adott valós teret a képen. Így a perspektíva alatt a felvétel különböző távolságú képelemeinek méretarányát értjük. A teleobjektívek közelebb hozzák, a nagylátószögű objektívek távolabb viszik egymástól a dolgokat.
PIXEL - Digitális képpont.
POLÁRSZŰRŐ - Speciális szűrő, melynek elforgatásával csökkenthető, vagy teljesen eltüntethető a zavaró tükröződő fény, amitől tisztább felvételt, telítettebb és mélyebb színeket, kékebb eget, kontrasztosabb felhőket kapunk. A fényerőt 1-2 blendével csökkenti. Autofókuszos gépeknél cirkuláris polárszűrőt kell használni.
PORTRÉ ÜZEMMÓD - Automata üzemmód, elsősorban portrék fotózására, ahol az automatika a lehető legnagyobb záridőt részesíti előnyben, a háttér összemosása miatt.
PRINT ORDER - Digitális gépeken a memóriakártyáról történő közvetlen nyomtatásnál lehetővé teszi a kép főbb jellemzőinek beállítását a fényképezőgéppel.
PROGRAMAUTOMATIKA - A megvilágítási automatika egyik formája, amikor is a rekesznyílást és a megvilágítási időt is a fényképezőgép állítja be automatikusan. A vaku használata manuálisan választható.
PROTECT - Digitális gépeken az egyes képeket itt lehet levédeni törlés ellen.
QUALITY - Digitális gépeken a képformátum, a felbontás és tömörítés mértéke.
RAW-FORMÁTUM - Digitális fényképezőgépek számára kifejlesztett képformátum, ami változtatás nélkül rögzíti azokat az adatokat, és egyfajta nyers, digitális negatívként fogható fel, aminek színmélysége 36 bites és veszteségmentesen tömörítetten kerül eltárolásra.
REKESZ - Az objektíven található változtatható méretű nyílás, ami meghatározza az objektíven időegység alatt áthaladó és a fényérzékeny felületet megvilágító fénysugarak mennyiségét.
REKESZAUTOMATIKA - A megvilágítási automatika egyik formája, amikor is a megvilágítási idő manuálisan kerül beállításra, amihez a fénymérő adatai alapján a fényképezőgép automatikusan választja ki és állítja be a rekeszértéket.
RENDSZERVAKU - Olyan korszerű, általában mozgatható fejes vaku, aminek használatakor az exponálásnál a fényképezőgép érzékelője méri az objektíven keresztül beérkező fényt, ezzel jobb és biztosabb módon kiszámítva a megfelelő megvilágítást.
REVIEW - Digitális gépeken beállítható, hogy a felvétel elkészülte után automatikusan megjelenjen-e a kép a kijelzőn.
SKYLIGHT-SZŰRŐ - Kiszűri a zavaró UV sugárzást és kellemesebb színtónust ad a szabadtéri felvételeknél. Érdemes állandóan az objektíven hagyni, mert védi a lencsét a sérülésektől, a felvétel paramétereit pedig nem módosítja.
SLR-FÉNYKÉPEZŐGÉP - Az olyan fényképezőgépeket, amelyben exponáláskor egy felcsapódó tükör téríti a keresőbe az objektíven áthaladó képalkotó fénysugarakat, SLR, azaz egyaknás tükörreflexes fényképezőgépeknek nevezzük.
SLT - Single Lens Translucent. A féligáteresztő tükrös technológiájú fényképezőgépek jelölése.
SMART MEDIA - Kisméretű, 1mm-nél vékonyabb adathordozó kártyák digitális fényképezőgépekben, melyeket különböző kapacitással gyártanak.
SOROZATFELVÉTEL - A fényképezőgépek azon üzemmódja, amikor a kioldógomb folyamatos lenyomva tartása mellett a gép egymás után, azonos időközönként, felvételeket készít.
SPOT FÉNYMÉRÉS - Ennél az üzemmódnál csak a kereső közepén lévő képpontra mér fényt a fényképezőgép. Az adott pontot nagyon gondosan kell megválasztanunk, mert ellenkező esetben könnyen alul-, vagy felülexponált lehet a felvétel. Elsősorban táj- és makrofotózásnál alkalmazzák.
STROBOSZKÓP - Egyes vakutípusok üzemmódja, amikor adott frekvenciával többször villannak fel. Segítségével mozgásfázisok örökíthetők meg.
SZÍNCSATORNA - Egy adott képpont színének meghatározásához az egyes alapszínek értékeihez számokat rendelnek, ahol az egyik alapszín és annak értéke jelöl egy színcsatornát. Pl. RGB módban ezek az alapszínek a vörös, a zöld, a kék.
SZÍNHŐMÉRSÉKLET - A fény színösszetételére utaló adat, melynek mértékegysége a kelvin (K).
SZŰRŐK - Olyan - átlátszó, vagy színes - fényáteresztő optikai elemek, amelyek az objektívre helyezve megváltoztatják a fényképezőgépbe jutó fény minőségét.
TÁJKÉP ÜZEMMÓD - Automata üzemmód, elsősorban tájak fotózására, ahol az automatika a lehető leghosszabb záridőt és a szűk rekeszt részesíti előnyben, a nagy mélységélesség miatt.
TELEOBJEKTÍVEK - Kis látószögükkel nagyítják a tárgyakat. A rövid gyújtótávolságú teleobjektíveket, mint az EF 135 mm f/2,8 portrék készítésére használják, míg a hosszabbakat, mint az EF 400 mm f/2,8 sportfotókra.
TÖBBSZÖRÖS EXPONÁLÁS – Filmes fényképezőgép estében egy képkockára többször is exponálhatunk, de figyelnünk kell arra, hogy a többszörös exponálás többszörözi a film megvilágítását, amit kompenzálnunk kell (rövidebb idők, vagy szűkebb rekesz).
TTL-KÉPALKOTÁS - Az SLR gépek előnye a TTL (Through The Lens), azaz objektíven keresztüli képalkotás, fénymérés és élességállítás, ahol közvetlenül a fényérzékeny felületet megvilágító fénysugarak térítődnek a felvétel előtt a keresőbe és a különböző mérőszenzorokba.
UTÁNHÚZÁS - Az utánhúzás vagy úsztatás annyit jelent, hogy a fényképezőgépet az exponálás alatt a mozgó tárggyal szinkronban mozgatjuk. Ezzel elérhető, hogy a háttér elmosódottá válik, a téma pedig éles marad.
UV-SZŰRŐ - Kiszűri a napfény szemmel nem látható, de a felvételt zavaró UV sugárzását. Érdemes állandóan az objektíven hagyni, mert védi a lencsét a sérülésektől, a felvétel paramétereit pedig nem módosítja.
VAKU - Olyan mesterséges fényforrás, ami exponáláskor igen röviden, de nagyon erős fénnyel felvillan.
VAKUSZINKRONIDŐ - Az a legrövidebb megvilágítási idő, amelynél a villanófény használata még problémamentes.
ZOOMOBJEKTÍVEK - Olyan objektívek, melyek fókusztávolsága bizonyos határok között folyamatosan változtatható.
ZOOMOS ÚSZTATÁS EFFEKTUS - Hosszú megvilágítási idő mellett gyorsan változtatjuk a zoomoló gyűrűvel a fókusztávolságot (közelítés vagy távolítás), amitől érdekes hatású vonalak jelennek meg a felvételen.

 

 >     >     >    Szeretnél többet tudni a manuális objektívekről? Ugrás a  Fókuszpókra!

 

előző oldal   1   2   3   4   5   6